Interfete 4 Web - Carcoteala zilnica despre interfete web: 2008-12-28

Interfete web pentru shopping

Acum cateva zile lira sterlina a ajuns sub euro (acum e 4,1) si m-am gandit ca acum ar fi un moment bun de shopping online in lire. Cum haine e mai complicat sa cumperi de pe net :P macar electronice, jocuri sau carti care nu se gasesc pe la noi tot se pot cumpara. Pentru inceput cine a luat salariul poate intra pe aceste interfete web de shopping:

www.amazon.co.uk
www.thehut.com

Viata dupa umanitate

Fara absolut nici o legatura cu interfetele web despre care scriem de obicei, a aparut un documentar History Channel care trateaza problema evolutiei Pamantului dupa disparitia oamenilor. Pentru mine cel putin, a fost foarte interesanta urmarirea lui; un rezumat, luat de pe blogul lui Radu Boncea prin care am aflat de aparitia documentarului, este urmatorul:
  • 6 ore AH (after humans): electricitatea incepe sa cada odata cu inchiderea automata de siguranta a centralelor electrice pe baza de combustibil fosil, in lipsa monitorizarii umane. Acest este inceputul unei reactii in lant care duce la avarii masive in sistemele de transport al curentului electric, intr-un final ducand la inchiderea automata a centralelor nucleare si pornirea generatoarele diesel pentru racirea materialului fisionabil.
  • 1 zi AH: in lipsa curentului electric pompele de evacuare a apei din tunelurile din New-York nu functioneaza, acestea fiind inundate. Zeci de mii de fabrici de productie a unor gaze periculoase explodeaza, milioane de tone de gaze toxice fiind evacuate in atmosfera.
  • 5 zile AH: animalele de casa, caini, pisici dar, animalele din gradinile zoologice dar si animalele din ferme sunt nevoite sa evadeze pentru a putea supravietuii. Strazile oraselor devin adevarate terenuri de vanatoare. Rasele de caini create de om nu au nici o sansa reala de supravietuire.
  • 10 zile AH: combustibilul fosil folosit de generatoarele diesel de racire a materialului radioactiv se termina. Peste 800 de reactore nucleare explodeaza in lumea intreaga, nori uriasi de gaze radioactive inconjoara planeta. Pe arii mari solul devine radioactiv si viata dispare in aceste regiuni.
  • 1 luna AH: fulgerele declanseaza incendii masive, orasele incep sa arda, incendiile vor dura ani de zile. Casele arse vor genera nitratii necesari plantelor pentru a se dezvolta. Germenii vietii incep sa rasara in fiecare ungher al marilor orase.
  • 6 luni AH: micile vietati salbatice care in mod normal nu sunt vazute in oras isi fac simtita prezenta. Sistemul de canalizare din orase este colmatat. Strazile devin paraie, bulevardele rauri. Fundatiile cladirilor incep sa fie puternic erodate.
  • 1 an AH: caprioare, ursi, lupi invadeaza orasele. Ultimele semnale radio emise de om cu un an in urma si care au strabatut un an lumina se estompeaza si devin fundal al zgomotului alb. La 5 ani lumina de planeta noastra nu se mai pot distinge semnale radio de pe Pamant.
  • 5 ani AH: strazile sunt deja acoperite de vegetatie. Cladirile sunt napadite de iedera. Majoritatea animalelor domestice modificate genetic de om au disparut fiind incapabile sa se adapteze. Animalele salbatice prospera. La sud de Washington animalele de prada precum lei sau tigrii sunt intr-un boom demografic. Sud-vestul Statelor Unite devine un imens desert in lipsa irigatiei.

Avem si Pagerank mediu!

Ca tot m-am intors din vacanta, am remarcat ca in google webmaster tools a aparut o schimbare: avem si pagini cu page rank mediu.

See for yourself:


Nu sunt foarte multe, dar sunt - ceea ce inseamna ca suntem pe calea cea buna catre "raiul" interfetelor web :P.

Google Pagerank update ianuarie 2009

Anul nou ne-a adus un update in Pagerank de la Google. Deoarece nu cred ca sunt multi cititori care sa nu fi auzit de pagerank pana acuma (subiectul a fost dezbatut pe mai toate blogurile si siteurile participantilor la cursul de IE) nu o sa mai descriu aici ce este acela PageRank (PR). O sa dau un link la wikipedia care explica notiunea insa, pentru cititorii minoritari :P.

Modul recomandat de verificare a pagerank este de a folosi Google Toolbar pentru browser-ul tau, dar, cum noua nu ne place sa pierdem din spatiul limitat de pe ecran cand stam pe net, nu folosim acest toolbar. Folosim in schimb Rank-Up.ro care este o alternativa foarte buna pentru calea oficiala si care ofera si alte date utile pentru analiza SEO a blogului/siteului tau.

Sa nu mai lungesc vorba si sa prezint rezultatele: avem un PR de 5. Ultimul update, din Noiembrie 2008, ne-a trecut de la N/A la 0. Saltul acesta, direct la PR 5 reprezinta o recunoastere a muncii noastre la acest blog si ma bucura foarte mult, avand in vedere ca nimeni din concurenta pe care am verificat-o (prima pagina din Google) nu se apropie macar de PR 5 (nu este nimeni cu PR 4!).

Luand in considerare ca un blog recunoscut ca zoso.ro (autorul in imaginea alaturata) are PR 5, si ca noi am realizat treaba asta in mai putin de 3 luni, eu zic ca e o realizare buna.

Ce sunt interfetele web?

Deoarece nu am gasit nici un raspuns la aceasta intrebare si nici Google nu mi-a raspuns la queryul de tip define corespunzator, am incercat sa gasesc o definitie in engleza. Singura definitie disponibila, chiar si in engleza este pe wikipedia (care ne redirecteaza direct la articolul despre interfete utilizator).

Voi incerca mai jos sa ofer o definitie in romana a interfetelor web:
interfata web
Interfata utilizator, cunoscuta de asemenea ca interfta om masina, este compunerea de metode prin care oamenii - utilizatorii - interactioneaza cu un system - o masina, device, program aflat la distanta, folosind internetul. Interfata web ofera posibilitatea de:
  • introducere input, permitand utilizatorilor sa manipuleze sistemul
  • output, permitand sistemului sa produca efecte asupra inputului oferit de utilizatori.
interfete web
Interfete utilizator care permit interactiunea cu un sistem prin intermediul internetului World Wide Web.
PS: Ultimile cateva posturi au fost publicate automat, eu fiind in afara tarii de sarbatori. De azi voi publica "live" si chiar voi putea raspunde la comentarii :D

Rata de postare si pozitia in Google

Acum, ca am inceput sa postez mai des, imi dau seama cat de importanta e rata de postare intr-un blog pentru pozitia acelui blog in Google.

Sa postezi constant e important, da, dar e important si sa postezi MULT. Am crescut cu 3 locuri de doua zile de cand am inceput sa scriu asa des.

Daca o tin tot asa stiu unde o sa fim plasati :
Si in Romania la fel :D

Cine a inventat XMLul...

a fost baiat destept. Wikipedia zice ca XML e standard, dar nu stie cine e "autorul" acestuia. Adica cine l-a imaginat prima oara, cine a venit cu ideea.

Nu reusesc sa gasesc un tip de program in care sa nu se poata dovedi util xmlul.

De la formatele Office 2007 la temele pentru telefone Nokia si chat online, peste tot e XML....

Nou browser de la Mozilla

Corespondentul browserului Firefox, dar pentru dispozitive mobile, este Fennec.

A doua versiune alpha a Fennec a aparut de curand, asa cum aflam de pe ArenaIT.

Deoarece am exporat semnificatia numelui Firefox, sa vedem ce aflam despre Fennec.

Fennecul este o specie de vulpe ce traieste in Nordul Africii. Caracteristica aspectului sau este prezenta urechilor mari. Este singura specie de vulpe care poate fi tinuta ca animal de casa si care nu este solitara (de unde a aparut controversa ca de fapt, nu ar fi vulpe:) ).

Care e treaba cu mingea de tenis in ingradirea apartinand Fennecului de la gradina zoologica din Stuttgart?! (poza de pe wikipedia)

La multi ani!

Mircea Badea despre Hi5

Ca tot am scris despre Pericolul Hi5, sa vedem ce parere are Mircea Badea despre chestia asta:



Ce imi place la interfeta web Blogger in Draft

...este ca foloseste in ecranul de admin, AJAX.

Dai click pe numele unui post si iti arata un fragment din el (e drept, fara imagini...).

Este dragut, stau si ma joc cu chestia asta de placere. :)

Navigatia pe web folosind tastatura

De curand am dat peste un post pe Coding Horror (un site mai mult decat recomandat programatorilor) care discuta problema navigatiei cu tastatura in formularele online. Autorul analiza acolo o greseala facuta de programatorii de la ebay.

Problema de fapt este ca genul asta de greseli sunt peste tot. Pe mine personal, m-a deranjat chestia asta pe siteurile de torrente romanesti (rsr si iplay).

E bine ca ne invata cursul de IE si cum sa avem grija la tab-order.

Consistenta in interfete

Cautam acum cateva zile prin Control Panel din Vista o optiune si mi-a luat ani intregi :) sa o gasesc. De ce? Pentru ca la feicare vesiune a sistemului de operare Windows, Microsoft se gaseste sa schimbe lucruri care functionau, stricand consistenta.

Consistenta interfetelor are doua aspecte: Consistenta temporala (adica sa nu schimbi interfata ca logica intre doua versiuni ale aplicatiei) si consistenta pe latime ( adica sa fie ordonate toate partile interfetei in acelasi fel, urmand aceleasi "guidelines").

La consistenta pe latime Windows sta de departe cel mai bine, mai bine decat Gnome si KDE, desi exista si acolo guidelines stabilite de ceva vreme. Temporal insa, nici un sistem de operare nu sta prea bine.

Si totusi sistemele de operare sunt softuri care sunt pe piata de ceva ani, ar fi trebuit sa ajunga la un tip de interfata optim pana acum.

Expresivitate in interfete web: Bataie electronica!

Cine zicea ca in crestinism regula sa intorci celalalt obraz este lege? Ia uitati aici rugaciune de forumist:

Expresivitate in interfete web 2.0

Am vazut al doilea nivel de expresivitate in interfete web.

Daca pana acum imaginile si videoclipurile folosite ca reactie la diverse threaduri pe forumuri era standard, refolosibile, au inceput sa apara acelasi gen de reactii, dar modificate special pentru ce se intampla in threadul respectiv.

Un exemplu ar fi acest videoclip:

In care, imediat inainte de momentul in care copilul se sperie, forumistul a introdus o poza postata de initiatorul threadului, poza care pe el l-a speriat. A fost de mare efect replica!

Expresivitate in interfete web: Uimire II



Cred ca imaginea vorbeste de la sine, se potriveste perfect in seria despre expresivitate in interfete web inceputa de Dragos.

Feeds si gadget-uri de sezon

Pentru ca e iarna, e frig afara, mai si ninge (si avem probleme cu deplasarea), concursurile de ski sunt in plina desfasurare si avem vacanta e bine sa avem mici gadget-uri sau news feeds care sa ne ajute in sezon.

In topul preferintelor mele sunt stirile despre concursurile de ski. Pentru asta pot sa ma abonez la Yahoo! Eurosport - Winter sports feed. Pe urma ma interseaza destul de mult cum va fi vremea (si mai ales cand mai ninge la munte:P) si ca sa aflu mai usor pot sa-mi adaug un google dektop gadget. De asemenea foarte util mi s-ar parea si un feed despre starea partiilor noastre, ceva asemanator cu varianta austriaca.

Last but not least, cel mai mult mi-as dori un gadget care sa ma anunte cand vine Mos Craciun... poate pana la anul va aparea unul:P

Inca un bug Blogger

Deja sunt prea nervoasa ca sa mai scriu un articol ca lumea:

Nu merge schimbarea dimensiunii fontului din editorul de Blogger In Draft.

Baietii de la Google, ati vazut asta? Blogger in Draft nu e beta macar, nu ar fi trebuit publicat! Nu e normal sa faceti release la editor de texte care nu functioneaza corespunzator, e un feature de baza al oricarui blog!

LE: Intermitent, dimensiunea fontului afisata in editor nu corespunde cu cea reala, vazuta in blog.

Alt bug al Blogger

Cand incercam sa compun postul postul meu de revenire, mi-am dat seama de un alt bug al Blogger In Draft.

De aceasta data bugul este in interfata de administrare, in editorul de posturi. Imaginile raman uneori acolo unde le-ai inserat, si oricate eforturi ai depunde sa le muti prin drag and drop, nu vei reusi. Dupa 5 minute foarte enervante, am comutat in modeul de editare html si am mutat codul html responsabil cu imaginea.

E bine domle sa inveti html!

Bug in Blogger in Draft

De asta se cheama versiunile blogger in draft beta, ca nu sunt finale, nu?

De exemplu, traducerea in romana nu e finala. Cand sa scrie omul un comentariu inteligent, hop top, tre sa dea click pe un buton. Si nu orice buton, ci butonul pe care scrie, in mod extraordinar de intuitiv, "Finlandeza".

Or fi vrut ei sa scrie acolo "Finalizeaza" sau ceva, cert e ca au busit traducerea. Si nici un roman nu s-a sinchisit sa le atraga atentia. Daca era o greseala la traducerea in franceza, ce scandal era :). Asa suntem noi, romanii, mai nepasatori cu identitatea noastra.....

Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, lasati un comentariu aici , de test, ca sa vedeti voi insiva cum sta treaba.