Interfete 4 Web - Carcoteala zilnica despre interfete web: 2008-11-09

e107: simplu si rapid

Pentru a putea vorbi de SEO, Google Page Rank, directoare etc. trebuie mai intai sa avem pe ce sa le aplicam.

Cel mai simplu si mai rapid mod de a obtine interfete web pentru siteului vostru este sa utilizati un sitem de management al continutului (CMS) free pe care il puteti descarca de pe internet. Un CMS este o aplicatie web care faciliteaza crearea, editarea si managementul continutului unui site de catre utilizatori care nu au neaparat cunostiinte de programare, scripting sau limbaje de markup. Ceea ce diferentiaza intre ele siteurile realizate cu e107 sunt temele (care pot fi descarcate gratuit de pe net), meniurile si pluginurile.

Noi am utilizat e107 pentru a realiza un site profesionist si usor de navigat. Alt site foarte reusit este acesta interfete-web-club

Pentru inceput trebuie instalat e107. Mai multe detalii aici. Pe scurt: aveti nevoie de un server web cu PHP si MySql, trebuie facut upload la fisierele e107 pe server si setate permisiuni pentru anumite fisiere, apoi se ruleaza scriptul de instalare. Administrarea continutului siteului se face din zona Admin. Categoriile de optiuni sunt: Settings, Users, Content, Tools, Plugins. Dintre cele mai importante optinuni de adiminstrare amintesc: Administrators/Admin password, Users, File Manager, Site Links, Menus, Front Page, Theme Manager, Custom Pages/Menus

Dupa ce setati administratorul si userii initiali puteti seta una din temele deja existente sau sa incarcati una noua cu ajutourl Theme Manager. Tema va da aspectul si functionalitatile initiale ale siteului. Din Front Page puteti seta pagina ce va aparea la incarcarea siteului (puteti alege din paginile create implicit si din cele create de administrator din Custom Pages).

In Custom Pages puteti crea noi pagini de navigare. Editorul permite adaugare de text (inclusiv scripturi), imagini, linkuri, liste etc. Numele paginilor create pot fi folosite in cadrul linkurilor: [link=page.php?3]. Site Links va perimite sa adaugati tab-urile principale de navigare pe site cum ar fi Home, News, Download, Members asociate cu paginile siteului (Custom Pages) sau cu pagini externe (se specifica URL-ul).

Optiunea Menu permite adaugarea meniurilor in anumite zone ale siteului (se pot alege menuri deja existene sau menuri create din Custom Menus)
In File Manager -> Files Directory puteti vizualiza toate fisierele utilizate.

In Meta Tags specificati tag-urile dupa care va fi gasit siteul la o cautare pe un motor de cautare si descrierea asociata siteului. De exemplu pentru siteul nostru interfete 4 web se afiseaza o scurta descriere.

Update PageRank Noiembrie 2008

Tocmai am fost afectati de ultimul update de PageRank de la Google. Mai multe detalii despre updateul din Romania, care este, ca de obicei, controversat, aici.

Noi am trecut de la N/A la 0. Minunat, nu? :)
Totusi, pentru un blog nou aparut, era de asteptat, asa ca nu ma plang.



In plus, desi PageRank nu are nici o legatura directa cu SERPS-urile, iesim mult mai bine pentru cautarea dupa Interfete Web.

Lucky us! :)
Reblog this post [with Zemanta]

Pericolul Hi5

Am primit de curand un email amuzant cu urmatoarea scrisoare de sfantul valentin:

Dear Marioara,

Iti scriu eu Gyony din Baia Mare, da… that boy-ala ce il stii dupe hai-faiv sau hi5, cum vrei sa ii spui tu… Avand in vedere ca I like you-despre tine trebuie sa fiu mai sincer: my name is Nelu insa na, da mai bine Gyony (asa se scrie nu?), nu I live chiar in Baia Mare… stau in Borsa, nu am 28 de ani-am 17 si dupa cum cred ca deja ti-ai dat seama nu-s boss, is at high-school, pe clasa a 11a. Fii atenta! Io chiar cred ca ne potrivim. Tu bruneta, eu roscat, tu bronzata, eu pistruiat, ce mai e de facut? Lucrurile's very clear!

Acum na, stiu ca nu ne-am vazut never insa eu chiar recunosc the love si drept dovada am de gand sa te chem la ziua Valentinei in Baia Mare pe 14 februarie. Eu pe that girl-asta nu o cunosc in person insa am auzit ca mai multe perechi ca si noi merg acolo, la she's birthday. Ca sa nu fie probleme iti spun de pe acum ca am I have the money din alocatie si imi ajung pentru tren, un suc si niste covrigi asa ca sa nu te intinzi prea mult da? Daca ti se face hungry iti aduci un sanvici de acasa. Insa e important sa fim impreuna la ziua Valentinei, pentru ca am auzit ca e din America.

Iti dai seama ca daca ea vine din SUA e numa buna (XXX). Nu ai cum altfel sa te evoluezi decat daca te agati de americanii astia si io am learn a lot de la bunica Vasilica din vale ca americanii is tare de treaba. Astia ne-o trimis-o pe Valentina pe 14 februarie, ne-au dat Hellouwinnu, ne-o invatat cum sa mancam sanatos la MecDonalz, sa bem Cola, sa fim Plaiboi carpatini si sa fim politically-corecti! Chiar cred ca avem ce invata de poporu American vecin si preten. Nu de alta dar au o istorie veche. Peste 180 de ani! Noi suntem old… Iti dai seama 2000 de ani. Asa ca dear Marioara sau Mary (asa iti zic de acum) vezi ca pe 14 e musai sa fii beautiful si sexy, sa te imbraci trendy iar io o sa iti dau un gift or something si later o sa facem love ce uat the fuck! Noah! Sa nu fii beach si sa imi tragi teapa ca altfel I'm gonna chil yu like pe Elodia!!

Al tau-your tedy ber Gyony!


Daca e sa ma refer la romgleza folosita, pot spune ca din pacate recunosc multe persoane aici, inclusiv pe mine. A ajuns o adevarata provocare sa vorbim numai in romana, mai ales la prezentari pe tematici de calculatoare...sper sa mai puna pe cineva pe ganduri.

Lasand asta la o parte va pun o intrebare (poate viitor sondaj de opinie): cati dintre voi sunt inscrisi cel putin intr-o retea sociala si cat de activi sunteti acolo?
Mai mult, daca sunteti inscrisi pe mai multe retele, pe care o preferati si de ce?

Provocare

Azi l-am provocat pe Silviu, de la Interfete Simple sa ne faca un review critic asupra blogului, in stilul caracteristic. Asteptam cu nerabdare opera sa. De asemenea provocarea este deschisa pentru orice blogger interesat. Cea mai buna critica va fi desemnata peste un interval suficient si va primi cadou link pe pagina noastra.

Intre timp, Silviu, te rugam, ai milaaaaaaaa!

Probabil o sa urmeze propriul nostru review al siteurilor concurentei. Tot ce va putem spune e ca se va lasa cu premii.

Proiectul IE si dependenta de net

Cursul de IE (Interfete Evoluate) promite ca o parte din punctaj se va acorda in functie de pozitia pe google si de traficul siteului/ blogului creat. Venind pe fondul in care studentii la calculatoare nu sunt cei mai echilibrati oameni posibil si au tendinte maniacale ( oricum, prea normali nu sunt, stiti bancul), acest lucru poate dauna grav sanatatii.

Cum anume? Pai, cel putin trei alti studenti pe care ii stiu au ajuns dependenti de privirea cautarii google dupa "interfete web"( didn't expect that, did you? :) ), ca sa vada cum se mai pozitioneaza propriile creatii. Din 5 in 5 minute. Toata ziua. Si noaptea. Iar cand nu se uita la rezultatele cautarii se uita la statisticile oferite de Google Analytics. Cand se plictisesc, iau o pauza, postand pe forumuri special ca sa le creasca Google PageRank. In weekend, scriu articole pe care sa le posteze pe siteuri speciale, ca sa apara mai relevanti in Google. In pauza de masa, isi inscriu blogul in directaore web (da, fix ca alea din josul paginii ).

In China, dependenta de internet este o boala cunoscuta si tratata de multa vreme; probabil ca la ei nu s-ar fi facut un asemenea sistem de notare. Nu ma intelegeti gresit, nu reprosez nimic acestui curs, este prea tare! Fata de cursurile de electronice, mult mai bine sa fii dependent decat plictisit de moarte.

Recunosc, sunt dependent. Se pare ca project managerii sunt cei mai afecatati de acest virus.

Daca manifestati simptomele descrise mai sus, dati rapid un comentariu la acest post, ca sa stabilim o intalnire, ca la "alcoolicii anonimi". De asemenea, precizati si blogul echipei, sa avem si "infractorul" si sa il recunoastem. Iese cu linkuri gratis in acest post.

Lista pacientilor include, pana acum, in ordinea prezentarii pentru tratament, pe:

Dragos - interfete4web
Andreea - interfete Fidgy


Reblog this post [with Zemanta]

Noul site e online

Am lansat noul site al echipei interfete4web!

Il gasiti, in toata gloria sa, aici: interfete web.

Despre retele sociale

Cred ca toata lumea a auzit de cel putin unul din numele: YouTube, hi5 , Facebook, Flikr, Yahoo360 , Twitter, LinkedIn.
Image representing hi5 as depicted in CrunchBase
Ce este o retea sociala de fapt? Este vorba de o structura formata din noduri ce pot reprezenta oameni sau organizatii si legaturile dintre ele. Legaturile pot avea diferite semnificatii. Se considera o legatura intre 2 astfel de noduri atat cand este vorba de 2 persoane ce au o relatie de prietenie, dar si cand o persoana primeste un comentariu (la videoclip, profil, poze), un raspuns (videoclip-youtube), un semn (signs-hi5), sau o recomandare(LinkedIn).
Considerand astfel un nod pentru fiecare persoana sau organizatie si un arc fiecare legatura intre 2 noduri, se obtine un graf.

Am avut de curand de redactat o tema ce dorea explorarea relatiilor dintr-o retea sociala si salvarea lor intr-un format structurat (xml). Ce am realizat facand aceasta tema, este pe de-o parte numarul mare al retelelor sociale existente dar si faptul ca datorita diferitelor tipuri de legaturi existente si numarului mare de persoane inscrise in aceste retele, grafurile sunt
extraordinar de complexe. Cum am putea atunci face o parcurgere in-un astfel de graf cat mai eficient? Well, depinde ce ne intereseaza. Pentru relatiile unei anumite persoane(ca in cerinta) se poate merge accesand prietenii si celelate tipuri de relatii oferite de reteaua sociala, printr-o parcurgere in latime pana la adancimea ceruta. Problema va creste insa semnificativ cu cat adancimea creste.

Ce se intampla insa daca se doreste toata baza de date existenta?
Inainte de a primi tema de retele sociala, am realizat o aplicatie de lua baza de date de utilizatori de pe un site, plecand de la id-ul acestora. Partea foarte neplacuta era ca pentru toate persoanele ce si-au sters contul, id-ul lor a ramas nefolosit. Ca urmare la fiecare pas se verifica intai ca id-ul este valid, rezultand un overhead in plus. (Numarul de id-uri mergea intre 1 si 250mii, relativ mic fata de retele sociale precum Hi5, Facebook sau LinkedIn si totusi extragerea intregii baze de date dura pana la 8 ore)
O solutie de optimizare ar fi fost sa se faca plecarea de la un anumit user si accesand prietenii lui, apoi prietenii acestora s.a.m.d. Insa solutia nu garanta obtinerea bazei de date complete.
O solutie de mijloc, a fost sa se faca la inceput o parcurgere pe id-uri, astfel stabilind id-urile valide, apoi urmatoarele sa foloseasca datele de la prima rulare. Cu fiecare noua parcurgere se si actualiza noua lista de id-uri, in vederea unor noi eliminari. In plus, folosind faptul ca id-urile pierdute nu erau refolosite (fapt total ineficent), periodic puteam verifica aparitia de noi id-uri valide pornind de la id-ul maxim valid.


O problema mai complexa insa: Cum ati extrage intreaga baza de date de pe o retea sociala precum Hi5 sau LinkedIn cat mai eficient?


Reblog this post [with Zemanta]

Rezultate poll

Astazi s-a incheiat pollul de pe blog. Sa analizam putin rezultatele.

Tema nu este chiar legata de interfete web, dar ne permite sa ne cunoastem mai bine cititorii, ceea ce e foarte important pentru noi. Pentru posteritate, sondajul era urmatorul:

Avand numarul exorbitant de 75 de voturi valabile pentru cei 4 candidati, este vorba de cea mai mare prezenta la vot din ultimii 666 de ani din Romania. Fara sa le numaram pe cele aranjate. Desi, daca stam sa ne gandim mai bine, candidatul catigator nu este foarte democratic nici el, ca doar na, poata arme ( ca sa ii poata ameninta in voie pe ceilalti ).

Revenind la un ton mai serios, m-a surprins acest rezultat deoarece:
  • Foarte putine persoane verifica concurenta. Se pare ca am avut mai mult succes la oamenii care nu stiu ce este acela cursulde IE. Este bine, deoarece indica faptul ca ce continut au gasit pe site nu pare tema sau obligatie, ci ceva scris de placere.
  • Destule persoane au venit de pe Google, cautand interfete web asa cum releva Google Analitics - si totusi, neaga ca ar fi concurenta :) De multa vreme ne-am propus sa marim traficul de la siteuri referrer si de la google pentru blog iar demersul nu a prea avut succes (conform analizei traficului); sondajul pare totusi sa ne indice altceva, ceea ce ne bucura nespus.
  • Iarasi multe persoane au juns aici din greseala; adica le-a scapat mana si dintre toate destinatiile posibile, au ajuns aici. Clar!
  • Varianta castigatoare a acestui sondaj este ca i-as fi amenintat eu sa intre, si cu pistolul chiar. Ce mi se pare interesant e ca eu nu port arme.

Vezi ce face democratia asta?
Nu mai gasesti nici un om sanatos la cap in toata blogosfera! :)

Reblog this post [with Zemanta]

Ce sunt Interfetele Web de fapt?

Noi tot vorbim aici despre interfete web. S-ar putea totusi ca subiecte cum este de ce nu e Mircea Badea programator sa atraga un interes mai mare din partea persoanelor care navigheaza in mod uzual pe internet. Astfel, la aproape 2 saptamani de la crearea acestui blog, m-am gandit sa dau o definitie a acestor interfete web pe care sa o inteleaga si orice persoana fara studii de specialitate in IT. O sa explic in ce fel acestea sunt responsabile de atragerea si pastrarea utilizatorilor unui site.
O interfata web inseamna aspectul unui site, functionalitatea acelui site si modul cum aceste 2 caracteristici interactioneaza intre ele.
Cu alte cuvinte, atunci cand intri pe un site web, in principal stii cu ce se ocupa acel site si cam ce ai vrea sa gasesti in el. Tot ceea ce vrei acum este sa gasesti cat mai repede lucrul pe care il cauti. Totodata, ai vrea sa nu iti oboseasca ochii cat timp stai pe site-ul respectiv.
Probabil ca cele mai vizitate site-uri web, dat fiind faptul ca ele sunt setate implicit ca pagini "Home" de browserele web, sunt Yahoo, MSN si Google .
Se pot lesne observa culorile predominante in aceste site-uri: albastru si alb. Este un lucru stiut ca aceste 2 culori sunt cele mai relaxante pentru ochiul uman. Astfel, nu obosesti daca petreci mai mult timp pe oricare din aceste site-uri. Functionalitatea acestor site-uri este insa diferita.
  • Google isi atinge cel mai bine scopul propus, anume acela de motor exclusiv de cautare. Intri pe site, vezi un unic loc unde poti scrie cuvinte, propozitii si dupa ce dai Enter iti apar rezultatele cautarii tale - 10 pe pagina, ca sa nu te plictisesti de cautat si in principal cam gasesti ce te intereseaza in primele 10.
  • Yahoo iar se achita de angajamente suficient de bine. Fiind numele cel mai legat de casute de email, pe prima pagina vezi rapid un buton pe care scrie mare Mail si care te duce in pagina de logare la contul tau. Un alt serviciu des folosit de cei care stau pe Yahoo este Weather (Vremea), cu un buton din nou foarte vizibil in dreapta si nu foarte sus. Functionalitatea de motor de cautare nu prea mai e folosita deloc, dar e vizibila nu prea sus si in centru - usor de gasit.
  • MSN insa nu prea se achita de sarcini. Unii oameni au emailul pe Hotmail (emailul Microsoft), insa link-ul catre acesta e pozitionat super prost, in stanga sus. Vremea are insa un acces mult mai facil, se vede un soare frumos (sau nor, dupa caz) in dreapta sus, si la click de mouse te duce in pagina unde poti afla detaliile vremii din orasul tau. Se stie ca si Microsoft a dus o munca asidua pentru a deveni un motor bun de cautare, se vede bara de Search pe pagina MSN, dar cu toate acestea lumea s-a cam obisnuit cu google, care da de fapt si rezultate mai relevante la cautari.
In ceea ce ma priveste, prima data ma uit dupa link-uri catre weather/mail cand intru pe Yahoo/MSN, de asta le-am si descris. Altfel, au mereu pe prima pagina "articole de actualitate" care nu ma atrag deloc si o gramada de linkuri care pot cauza dureri de ochi numai daca stai sa vezi unde duce fiecare.
O sa mai continui discutia relativ la usurinta in utilizare a site-urilor in post-urile mele viitoare, dar acum e momentul sa ma opresc, fiindca o caracteristica a post-urilor de pe blog-uri este ca ele trebuie sa fie scurte si la obiect.

Bloguri pentru candidate

Pentru ca tot am vorbit ieri de concursuri, voi continua astazi sa vorbesc despre o maaare competitie in plina desfasurare. Ati ghicit...campaniile electorale pentru alegerile de pe 30 noiembrie.

Mi-am intrebat acum ceva timp niste prieteni cam ce cifre se vehiculeaza pentru campaniile parlamentare...mi-au raspuns: 10-20000 de euro de candidat sau chiar 60000 euro...dar m-am lamurit...sumele acestea sunt pentru primarii din provincie pentru ca dupa un google mic am gasit ca acum campaniile valoreaza cam 10 MILIOANE de euro.

Despre cat primesc PR-istii de la PDL am gasit un articol din care o sa citez un paragraf:

"Tarifele pentru serviciile de consultanţă oscilează: între 10 şi 20 de sută din întreg bugetul de campanie al fiecărui candidat PD-L, plus bonusuri în cazul în care obţine mandatul legislativ mult râvnit. Neoficial, sumele aruncate de pedelişti în cursa electorală se învîrt în jurul a 100.000-150.000 de euro de candidat. Legal, ei au dreptul să cheltuiască cam 50.000 de euro, în timp ce la nivel declarativ, candidaţii par dispuşi să nu cheltuiască mai mult de 10.000-15.000 de euro pentru a face o campanie bună în noile condiţii de sistem de vot uninominal."

Dupa ce am socotit ce bani de mers la suc le mai raman candidatilor am revenit la ce ne intereseaza pe noi..interfete web. Am cautat si eu pe google cativa candidati sa vad cat de accesibili sunt pentru poporul surfer pe net. M-am oprit doar la doamnele candidate deoarece sunt mai putine:)

Partea mai time consuming a fost sa filtrez intrarile pe google pentru a scapa de stirile gen cancan, newscafe etc.
Sa incepem:

Doamna Ecaterina Andronescu: pentru ca este intai Doamna si apoi Ambramburica...am gasit frumos pagina de wiki apoi blogul "personal" http://ecaterinaandronescu.wordpress.com/.

Blogul e cam neinteresant: doar cateva proiecte de lege, iar din totalul de 10 postari, 4 apar in aceeasi zi de toamna trista 2007. Probabil ca nu i-a mai platit pe oamenii de PR sa-i actualizeze constant blogul.

Alt link interesant care apare pe prima pagina la google este cel catre initiativa colegilor nostri din poli si anume: http://www.demisieandronescu.blogspot.com/..se pare ca lumea e destul de interesata de aceasta demisie ca stau bine pe google...vrem si noi!!!!(pozitie buna pe google evident)
Ce mi-a placut la blogul doamnei Andronescu a fost ca pe prima pagina la google apar stiri legate de initiative politice, activitatea politica si profesionala, afiliatia la psd si nu despre coaforul pe care il frecventeaza.


Doamna Anca Boagiu: Aici gasim iar prima intrare pe Wikipedia..dar din pacate pagina personala este surclasata de stirile din cancan si newscafe.

Am intrat pe pagina personala si surpriza...apar cateva stiri doar in noiembrie 2008....hmm candideaza cumva la alegerile de pe 30 noiembrie? Acum poate asa se fac campaniile la noi doar cu o luna inainte...dar daca dorea sa para o persoana cautata pe net trebuia sa-si puna echipa de mai de mult sa posteze articole...si evident comentarii....pentru ca si acestea se platesc.

Blogul primeste bonus points pentru ca doamna Boagiu nu isi asuma posturile de pe blog/site: "Anca Boagiu nu va scrie pe acest blog, deşi şi-ar dori foarte mult. Doamna Boagiu nici nu va pretinde că scrie acest blog". Acum baieti munciti mai cu spor;)


Doamna Lavinia Sandru: Prima intrare tot Wikipeida, nimic nou, in schimb nimic altceva. Se pare ca a existat un site www.asklavinia.ro...care suna interesant daca voiam sa-mi ghiceasca viitorul. Probabil ca a disparut odata cu PIN despre care n-am mai auzit nimic.

O descriere a siteului inaccesibil: Lavinia Sandru, deputat al Partidului Initiativa Nationala (PIN) in Parlamentul Romaniei si va raspunde la intrebari despre Romania, rolul, drepturile si indatoririle ei in Uniunea Europeana.

Voi pune lipsa unui blog/site pe seama faptului ca e candidata independenta, care a avut probleme cu aprobarea candidaturii (si mai are si copil mic:) )