Interfete 4 Web - Carcoteala zilnica despre interfete web: 2008-11-30

TinyXML tutorial

Download exemplu TinyXML

Parsele XML pot fi folosite pentru a extrage informatii din interfete web. De exemplu blogger are un API care poate accesa informatiile blogurilor cu ajutorul atom.xml forma xml asociata fiecarui blog.

TinyXML este un parser XML scris in C++ care este foarte usor de integrat si de utilizat. Sursele pot fi descarcate de pe SourceForge si compilate.

Eu am compilat sursele si am integrat libraria care a rezultat tinyxmld.lib si headerele tinyxml.h si tinystr.h in proiectul meu. In continuare am incercat cateva din functionalitatile de baza oferite de librarie:

-Am incarcat fisiereul xml:
TiXmlDocument doc( "test.xml" )
doc.LoadFile();

-Am incarcat primul nod:
pStart=&doc;  
pNext=pStart->FirstChild();

Cateva din obiectele pe care le-am folosit au fost:
TiXmlNode *pStart,*pNext;
TiXmlAttribute *pAttribute;
TiXmlDeclaration *pDeclaration;
TiXmlComment *pComment;
TiXmlElement *pElement;

Obiectul cel mai important este de tipul Node. Un nod poate fi de mai multe tipuri: DECLARATION, COMMENT, ELEMENT, TEXT, UNKNOWN. Tipul nodului se poate afla cu urmatoarea functie:
pChild->Type()

Cel mai important este tipul ELEMENT care poate avea subnoduri din oricare tip. Un nod poate avea atribute care vor fi accesate cu ajutorul obiectelor de tipul TiXmlAttribute. Fiecare tip de nod va fi prelucrat utilizand un obiect specific, de exemplu un nod de tip ELEMENT va fi prelucrat cu ajutorul obiectului de tip TiXmlElement.

Pentru a parcurge fisierul se porneste cu primul nod copil al nodului parinte de tip DOCUMENT. In continuare pentru a trece la nodurile de pe acelasi nivel se foloseste functia NextSibiling.
pStart=&doc;
pNext=pStart->FirstChild();
pNext=pNext->NextSibling();

Pentru a obtine obiectele specifice tipului de nod se folosesc functiile puse la dipozitie:
pDeclaration=pNext->ToDeclaration();
pComment=pNext->ToComment();
pElement=pNext->ToElement();
pText=pChild->ToText();

Numele nodului (tag-ului) se poate obtine utilizand functia Value
pElement->Value()

Numele unui atribut si valoarea acestuia se obtine cu ajutorul functiilor:
pAttribute->Name()
pAttribute->Value()

Primul atribut al unui nod se poate accesa cu functia FirstAttribute() iar urmatorul atribut cu functia Next()
pAttribute=pElement->FirstAttribute();
pAttribute=pAttribute->Next();


Modificarea unui fisier XML este de asemenea foarte simpla. Se poate modifica un atributul unui nod sau valoarea lui apoi se salveaza documentul.
pAttribute=SetAttribute("url", "interfete4web.blogspot.com");
pComment->SetValue(" Am modificat comment-ul" );
doc.SaveFile( "newTest.xml" );

Interfete Web pentru site-uri de companii

Dupa cum se stie, designul unei interfete web reprezinta modul de interactiune al utilizatorului cu un site. O interfata semnifica in general punctul de contact dintre 2 obiecte.
Interfata web este asadar locul in care o persoana intra in contact cu site-ul si este reprezentata de meniuri, formulare si in general orice "se vede" si "functioneaza" pe acel site.
Orice companie respectabila din lume trebuie sa aiba in momentul actual un site cu o interfata web cat mai buna. Ce inseamna asta? Pai, asa cum specifica si acest site, o interfata web trebuie sa fie alcatuita astfel incat experienta utilizarii site-ului sa fie:
  1. usoara
  2. eficace
  3. intuitiva
Este de exemplu o idee foarte buna sa fie create iconite sugestive pentru fiecare lucru de pe site.
O interfata buna, nu neaparat atragatoare, insa foarte functionala si bine organizata este cea a producatorului de avioane comerciale cu cea mai mare cifra de afaceri din lume, Boeing.

Prezentarea noastra despre Interfete web

Am terminat o prezentare a echipei noastre de maine. Este doar varianta beta, dar descrie o parte destul de consistenta din rezultatele noastre de pana acum, cu blogul asta cel putin. Puteti sa o "rasfoiti" poate va va atrage mai mult blogul scris despre interfete web, dupa ce faceti asta. Aruncati si o privire pe site, linkul este chiar in dreapta, in sidebar, este la indemana.
Interfete Web
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: interfete web)
Daca maine in jurul orei 11 sunteti aproape de sala EG405 din Facultatea de Automatica si Calculatoare, ne-ar face mare placere sa ne urmariti prezentarea live; am pastrat o aprte din continut numai pentru cei care vin la prezentarea adevarata.

Cum sa ascunzi adresa de mail pe internet?

SIERRA MADRE, CA - MAY 29:  Seventieth anniver...Image by Getty Images via DaylifeDaca iti postezi adresa de email pe internet, curand vei incepe sa primesti foarte mult spam, deoarece programe specializate, ale spammerilor, iti vor cauta si gasi adresa.

De aceea, e bine sa o protejezi cu un mecanism de ascundere. De obicei, in protectia adreselor de mail din interfete web, se foloseste captcha , care se bazeaza pe faptul ca numai oamenii pot recunoaste niste litere foarte distorsionate. Captcha te obliga sa recunoasti cuvinte scrise distorsionat si sa le introduci intr-un camp de editare text pus la dispozitie de  interfata web.

Exista siteuri, care ofera interfete web pentru ascunderea adresei, fara ca tu sa trebuiasca sa platesti nimic.

Asemenea siteuri sunt: TinyMail si reCaptcha. Folositi-le consecvent si va vor scuti de multe dureri de cap!




Reblog this post [with Zemanta]

Enciclopedii online

Toata lumea a auzit de Wikipedia ca fiind enciclopedia de referinta a internetului. Cu toate acestea, am fost curios sa aflu ce apare la o cautare pe google dupa "online encyclopedia". Nu mica mi-a fost mirarea sa gasesc Wikipedia pe locul 4, asa ca am intrat putin sa vad ce au de oferit enciclopediile din top 3.
- pe locul 1 gasim encyclopedia , un motor de cautare prin enciclopedii online. Cum bara de cautare este la indemana, am cautat dupa "intel". Rezultatele pentru enciclopedii online sunt situate abia dupa "Related topics" in pagina, cam slabuta organizarea deci. Am dat si eu click pe primul rezultat, care citeaza enciclopedia Britannica. Descrierea este extrem de concisa pentru o pagina de enciclopedie, cu multe multe ad-uri google dupa, asa ca reactia imediata a fost sa inchid de tot pagina.
- pe locul 2 gasim chiar enciclopedia Britannica. Site-ul probabil ca odata nici nu se misca, fiindca modalitatea in care incarca incet-incet poze din diferite locuri ale paginii sugereaza totusi o usoara optimizare in prezent. Bara de search e tot vizibila, totusi cam redusa in dimensiune. Am cautat acelasi lucru ca mai sus. Intai mi se ofera niste rezultate partiale, poate nu caut chiar compania (cam slabuta partea asta, o interactiune cu utilizatorii si cu ce cauta cel mai frecvent ar fi bine venita). Descrierea e din nou muult prea sumara ca sa se preteze la o companie de anvergura Intel, basca ploua cu ad-uri google.
- pe locul 3 suntem intampinati de Encarta. In sfarsit gasesc un design de site care imi place. Rezultatele sunt de data asta relevante - am doar 2 link-uri, unul cu informatii despre companie, altul cu informatii despre microprocesoarele lor. Detaliile oferite despre companie sunt putine, cu toate astea mai bogate decat pana acum si mult mai bine organizate.

Ca o concluzie, voi vorbi despre Wikipedia, recompensata de google cu o mentiune de onoare... Site-ul este excelent, se vede ca este facut in intregime din articole adaugate de utilizatori. Se vede clar dorinta de a sti cat mai mult a omului modern. Articolele sunt lungi, detaliate, cu informatii cum ar fi bugetul si cifra de afaceri a companiei (am cautat tot Intel si am fost directionat direct catre pagina cu informatii despre companie). In mod normal, as fi criticat bara de search, situata in stanga si cam micuta, dar se pare ca milioane de utilizatori ai site-ului au avut o parere diferita de a mea, asa ca nu contez in cazul asta. Faptul ca scrisul este negru pe alb si pagina se incarca ultra rapid este iar un atu. Pe langa asta, pentru cine nu stie cum sa gaseasca repede un articol, poate cauta pe google "nume_articol_cautat wiki" si in principiu primul rezultat indica spre wikipedia.

Top 5 afise electorale amuzante

Dupa topul interfetelor web ale politicienilor, astazi am selectat cele mai amuzante afise electorale de la alegerile din ultimii ani din Romania. Daca am scapat vreunul, nu ezita sa imi pui in vedere acest lucru.


Pe locul 5 : PSD Arad

Politicienii de mae talent de la PSD Arad au facut Cina cea de taina.


Pe locul 4: Matei (Cine e Matei asta?!)

Sa-mi votati...ouale!




Pe locul 3: Viorel Stefan

Pentru ca cel mai important aspect al politiic romanesti este sa nu dormi ( si sa faci rime in timpl ala), PSD+PC, chiar la alegerile de ieri, au avut urmatorul afis:



Pe locul 2: Cristian Amariei

Pentru ca "Conan Barbarul" traieste!



Pe locul 1: Codruta Arvinte

Au incercat un slogan care sa atraga cat mai multi barbati. Nu le-ai iesit.

Viitorul nostru?

Cred ca multi si-au pus intrebarea, daca ar fi sa folosesc experienta cursului de interfete evoluate, ce as putea face in viitor?
Un raspuns paote fi regasit daca vizitati siteul acesta.
Este vorba de o companie romaneasca ce realizeaza la comanda siteuri web. Dupa spusele lor ofera pe langa interfata web, search engine optimization, servicii de mentenanta si chiar design pentru logouri.
Cu toate ca personal nu imi place interfata siteului, cred ca este unul pe care merita aruncata o privire, fie ca vreti o inspiratie pentru propriul site sau (sper ca nu) sa apelati la ei pentru ajutor.

Care sunt impresiile voastre?

Imnul rock

Acum cateva saptamani am fost la Sala Radio, la un concert interesant: era vorba de o interpretare cu instrumente moderne si in stil rock a unor piese calsice, dintre care mai multe apartineau lui Mozart. Unele mi-au placut mult, altele mai putin, dar ideea mi s-a parut foarte buna. Mai multe despre concert gasiti in acest articol.


Avand in vedere ca in aceasta perioada e ziua tarisoarei noastre, am cautat o interpretare asemanatoare a imnului nostru national. Si am descoperit ca nu suna rau deloc, desi nu toate vocile se potrivesc in atmosfera.

Suntem un popor de roackeri, nu alta! Cu ocazia asta mi-am dat seama cat de misto suna chitara electrica si ce rol important are in mai toate melodiile rock.

Bucurati-va de imnul national, in varianta rock, cu interfata web stil youtube: