Interfete 4 Web - Carcoteala zilnica despre interfete web: 2009-01-04

Laboratoare si teme pe site

Am inceput sa punem pe site laboratoarele si temele pentru interfete web. Momentan avem o problema cu upload-ul de fisiere deci rezolvarile vor fi temporar in format text.

Acum puteti gasi rezolvarile pentru:
- Javascript
- XSL
- XML Schema
- RDF, OWL
- Search cu highlight

Interfete Web pentru site-uri de bijuterii

O alta pasiune a mea sunt pietrele pretioase, precum si formele pe care acestea le iau in bijuterii.
Voi analiza mai jos cateva interfete web de site-uri dedicate bijuteriilor.
  1. Site-ul acesta este creat in mod evident de un pasionat de pietre pretioase, fara intentia de a vinde acele pietre prezentate. Este o pagina plina de informatii interesante atat despre pietrele pretioase celebre, cat si despre metalele din care se confectioneaza in general bijuteriile. Este cred cea mai usor de parcurs pagina pe care o cunosc, si frumusetea sta in faptul ca este scrisa in cel mai pur cod html in spate, fara folosirea de editoare "super-specializate" si "moderne". Este de asemenea o lectura deosebit de placuta, cred ca asa ar trebui sa arate orice pagina de informatii pe o anumita tema.
  2. Unul din site-urile de bijuterii romanesti arata de asemenea impecabil. Este un site organizat frumos, cu meniu pe lateral. Textul nu e prea lat (e usor si rapid de citit din acest motiv) si furnizeaza multe informatii utile. Este afisat si pretul la bijuterii, iar cumpararea se face la magazinul fizic (e si nerecomandat de altfel sa se cumpere bijuterii de pe internet).
  3. Tiffany este probabil cel mai cunoscut magazin de bijuterii american. Site-ul se ridica la nivelul asteptat, are meniu orizontal, si este in principal orientat pe furnizarea exact a detaliilor necesare cumpararii unei bijuterii. Nu se gasesc prea multe informatii pe langa, daca esti interesat sa stii detalii despre pietre mai mult decat doar numele lor, este bine sa apelezi la cele 2 site-uri de mai sus.
Cam atat despre bijuterii, recomand admirarea bijuteriilor de peste 500000$ de pe Tiffany's precum si a diamantelor celebre din primul site.

Interfete grafice versus interfete text

Interfaţa în linie de comandă Interfaţa grafică
Avantaje:
  • Permite scrierea clară şi explicită a comenzilor, cu toţi parametrii bine definiţi
  • Oferă flexibilitate în utilizare
  • Comunicarea cu sistemul de operare se face rapid şi eficient
Dezavantaje:
  • Operatorul trebuie să cunoască bine comenzile şi efectele lor
  • Interfata este mai greu de utilizat de către neprofesionişti
Avantaje:
  • Este intuitivă şi uşor de folosit
  • Poate fi utilizată şi de către neprofesionişti
  • Creează un mediu de lucru ordonat
  • Permite crearea şi utilizarea de aplicaţii de complexe, precum şi integrarea acestora în medii de lucru unitare
Dezavantaje:
  • Anumite operaţii legate, de exemplu, de configurarea sistemului pot să nu fie accesibile din meniurile şi ferestrele interfeţei grafice
  • Interfaţa ascunde anumite detalii legate de preluarea şi execuţia comenzilor
  • Foloseşte mai multe resurse şi este mai puţin flexibilă decât interfaţa în linie de comandă


Comparatia este luata de pe siteul de cursuri Universitatii Tehnice din Timisoara, pe care l-am descoperit de vreo doi ani si il consider o resursa geniala pentru un calculatorist, chiar si din Poli Bucuresti.

Interfete web cu navigatie proasta

Interfete web proaste sunt peste tot. Multe siteuri au probleme cu designul, dar si mai multe cu logica intefetei web pe care o ofera. Parca numarul de probleme posibile este nesfarsit.

Cea mai mare problema care ma enerveaza pe mine este navigatia proasta (sau, in unele cazuri, virtual inexistenta). Daca nu pot sa ajung unde vreau in mod intuitiv, mai bine schimb siteul. Am gasit un articol interesant despre cate moduri poti "busi" navigatia in interfata web pe care o creezi, la aceasta adresa.

Observati si lista mare de probleme care "bantuie" interfetele web moderne, aflata in partea dreapta a siteului.

PS: Dupa ce am stat multe saptamani pe locurile 3-4 in Google, brusc am sarit pe pagina doi. Life is tough. Am reparat cat ai clipi, dar nu imi place situatia.

Punctulet si Steluta

Tastele de pe o tastatura se hotaresc sa faca o petrecere. Suparate pe Punctulet iau decizia sa nu-l invite.
Punctuletul, iritat, sta, se gandeste ce sa faca, si se hotareste sa se duca la petrecere.
Semnul exclamarii il vede si-i zice:
- Tu esti Punctulet!!! Ce cauti aici?!?!
la care acesta ii raspunde:
- Nu, nu sunt Punctulet sunt Steluta, dar mi-am dat cu gel!

Asa si in interactiunea prin interfete web. Nimeni nu este cine pare a fi, dupa cum vedem aici si aici.

Bug - Nu se pot incarca imagini in Blogger in Draft

Am incercat sa uploadez o imagine din panoul de editare Blogger in Draft si nu a mers timp de jumatate de ora, dupa care m-am plictisit.

Workaround 1:  Folositi alt hosting pentru imagini, gen Picasa Web Albums.
Workaround 2:  Reveniti la panoul de control Blogger classic pentru postarea respectiva.

Daca nu ar fi stelutele de rating si celelalte facilitati, as renunta complet la beta perpetuu asta... De fapt, m-as muta pe Wordpress. Blogger e singurul produs Google de mana a doua, dupa mine.

Limba de lemn in siteuri, The Old New Thing si bloggingul

Ce ma enerveaza pe mine la paginile web ale firmelor romanesti este limba de lemn. Se lauda oamenii astia in cel mai comunist stil posibil, cu niste cuvinte bombastice de nu se poate. Ma pufneste si rasul si de fiecare data cand vad un exemplar din asta imi aduc aminte de articolul acesta de pe unul din blogurile mele preferate - cel al lui Raymod Chen, intitulat The Old New Thing.

Articolul povesteste despre varianta lor (americana) de limba de lemn care, in lipsa comunistilor si a tipului de limbaj impantenit de acestia, este creata de management. Un user cu mult simt al umorului si ramas anonim si-a imaginat urmatoarea replica, pe care Raymond o foloseste ca subtitlu pentru blogul sau:
"not actually to establish a blogging point where individuals can enrich their learns on facilitating and leveraging .NET-related activities most effectively"
Replica face apel la doua aspecte. Primul este ca blogul lui nu are scopul de a prezenta un API normal ca cel de .NET, nu e orientat pentru cresterea productivitatii ci este un blog de curiozitati de programare si pentru profesionisti (geeks). A doilea aspect subliniat este ca Raymond are un blog de succes si in acelasi timp isi permite sa incalce una din regulile din blogging: nu are consistenta in alegerea subiectului prezentat, amestecand viata personala si intamplarile din Seattle cu probleme foarte foarte tehnice.

La fel facem si noi, aici pe blog, amestecam subiectele. In general lucrul asta aste rau, pentru un blogger, deoarece nu isi poate crea o masa de utilizatori fideli in acest mod. Totusi, pentru noi, erau doua optiuni. Prima - sa facem un blog tehnic, despre interfete web, care sa fie plictisior si sa poata beneficia de un numar de vizitatori restrans deoarece majoritatea designerilor si programatorilor web prefera bloguri tehnice in engleza, create de oameni cu mult mai multe cunostinte si care au mai multe lucruri de spus in urma unei experiente indelungate. Probabil am fi fost envoiti la un moment dat sa inchidem comentariile din cazua numarului infim de raspunsuri (cum s-a intamplat cu concurenta directa) si comunitatea ar fi fost egala cu zero.

Am ales in schimb varianta mixta in care siteul ramane locul pentru articole despre interfete web strict si blogul este un mediu de suport pentru comunitate si un loc de exprimare cat de cat libera pentru noi. Credem ca ce am realizat se apropie mai mult de notiune de blog adevarata si rezultatele par sa confirme acest lucru. (Aceiasi cititori comenteaza si articole tehnice si non-tehnice, deci le citesc pe amandoua, nu ii plictisim cu vreun tip de articole. In plus, avem cele mai multe comentarii, suntem blogul cu cei mai multi vizitatori, etc)

Am scris postul asta deoarece am primit de la un anomim nemultumit intrebarea "Ce legatura are subiectul asta cu blogul vostru? Nu va ajuta la scopul blogului, ce cauta asta aici!". Ei bine, draga anonimule, nu trebuie sa ne ajute cu nimic un blog-post, scriem de placere despre ce ne intrereseaza pe noi, are legatura cu noi si place vizitatorilor (apreciere manifestata prin numarul de comentarii si rating, ca doar de asta sunt acolo), nu numai cu interfetele web, ca sa iesim "sus in Google". Procentul de articole despre subiecte tehnice (siteuri, web, tehnologii) l-am mentinut la peste 60-70% (la inceput, chiar mai mult, aproape 100%) si credem ca este destul.

Gata, am scris deja prea mult, ma opresc!

Momente unice

Cum sunt fanul fazelor amuzante, prezint o scena pe care Bush probabil ca a asteptat-o sa se intample inca din 2001...




Si fiindca nimic celebru nu ramane neparodiat, aici e o urmare demna de atentie:

Everest: Beyond the Limit

Intr-un post anterior Alina a vorbit despre un documentar interesant si cum e iarna si asta ne duce cu gandul la zapada m-am gandit sa vorbesc si eu despre documentarul Everest: Beyond the limit.

Documentarul urmareste in doua sezoane incercarile mai multor alpinisti de a cuceri Everestul. Expeditiile sunt conduse de Russell Brice, imaginile sunt filmate cu camere speciale dintre care unele montate pe castile serpasilor iar alpinistii sunt coordonati din Base Camp cu ajutorul unui telescop si al statiilor.

Printre lucrurile spectaculoase sau dramatice prezentate in documentar se numara ascensiunile unui alpinist cu ambele membre inferioare amputate Mark Inglis, a unui asmatic Morgen Jensen dar si moartea controversata a lui David Sharp la 8500 de metrii altitudine, in timp ce alti 40 de alpinisti au trecut pe langa el doar cu gandul de a cuceri Everestul si nu de a ajuta un alpinist in dificultate.