Interfete 4 Web - Carcoteala zilnica despre interfete web: 2008-10-26

Interfetele web fac programatorii mai putin timizi?

Programatorii sunt faimosi pentru timiditatea lor. E si un banc pe tema asta:

I : Cum recunosti un programator extrovertit fata de unul introvertit?
R: Cel extrovertit se uita la pantofii celuilalt!


Si totusi, absolut toti programatorii si designerii web pe care ii cunosc sunt extrovertiti, sau cel putin deloc timizi :). Iar majoritatea celor de aplicatii locale ( nu mai zic nimic de cei care fac treburi low-level) sunt fara exceptie introvertiti. Imi dau sema ca prea mult timp de interatiune doar cu calculatorul duce la subdezvoltarea unor zone din creier care se ocupa cu socializarea, dar de ce se intampla asta numai cu cei care nu fac aplicatii web?


Sa fie faptul intrinsec ca aceste aplicatii au o componenta sociala mai ridicata? Eu cred ca nu, si totusi, cei mai mari petrecareti cunoscuti de mine, fac aplicatii web! (salut Ionut! :D ). Ar trebui sa fie un studiu pe tema asta, similar cu cel care a aratat ca ochelaristii nu sunt tocilari; desigur, pentru oamenii normali aceste studii nu ar avea decat valoare pentru amuzament.

Voi ce parere aveti? De ce designerii de interfete si programatorii web nu sunt asa timizi ca ceilalti? Sau de fapt sunt?

Aspectul unui site

Voi continua cu povestea intalnirilor noastre, de data aceasta sub cupola rectoratului avand la dispozitie laptopul colegului nostru Stefan. Avand acum un site si un blog pe picioare ne punem problema cum facem un site ca arate cat mai bine. Exista atatea tipare, teme de siteuri, cum poti sti ce va atrage privirea unui utilizator fara a fi tipator?
Mai intai, pe blogger.com am observat ca singurele configurari posibile sunt alegerea unei teme si mutarea optinunilor meniurilor folosind drag and drop...dar oare doar atat?
Ce mai cu una cu doua, am intrat frumos pe htmlul din spate si am facut cateva modificari necesare pentru imbunatatirea aspectului. Avand de a face cu un CSS inline, am cautat cateva proprietati ce se doreau schimbate. Un exemplu ar fi: #content-wrapper { width: 760px...} ce a devenit #content-wrapper { width: 960px...} pentru ca am considerat dimensiunea coloanei de test mult prea mica pentru a putea fi citita cu usurinta.

Web Interface/Schnittstelle/Interfaccia/Interfaz Design

Salut, sunt Maria...si sunt al - 4- lea muschetar:P

Eu voi incerca sa fac site-ul nostru de Web Interface Design utilizabil si folositor pentru vizitatorii care nu stiu romana:)

Vom incerca sa avem variante ale site-ului traduse in engleza, germana, franceza, spaniola.

Cum suntem programatori si nu lingvisti ne vom folosi de tool-uri de traducere automata. Cum tool-uri free si relativ performante de traducere din romana in alta limba nu exista, articolele noastre despre interfete web vor aparea si in engleza si apoi vor fi traduse in alte limbi.

Pentru ca site-ul nostru sa aiba un numar mare de vizitatori ne propunem sa scriem o serie de articole tehnice si tutoriale cu exemple de cod cu adevarat utile dezvoltatorilor de interfete web.

Asteptam toti vizitatorii acesuti blog sa revina pentru a citi articolele si tutorialele ce vor aparea pe http://sites.google.com/site/interfete4web/

Despre design si scripturi

Eu sunt Stefan, al treilea membru al echipei conform descrierii initiale :P.
Noi practic suntem cu totii colegi de grupa, iar asta (Interfete Evoluate) e singura materie la care ceea ce facem in facultate s-ar putea sa fie vazut si de oamenii din afara ei.
In ceea ce priveste proiectul, pe mine ma atrage mult faptul ca va trebui sa aparem ca prim rezultat intr-un search pe google dupa cuvintele "Interfete Web". In sensul asta, voi avea o contributie sper importanta in privinta scripturilor de monitorizare a traficului pe site si blog, precum si in sensul publicitatii, eventual excesive, cu scopul de a aduce oameni sa vada site-ul.
Totodata, as zice ca am un ochi permanent atras de frumos - probabil ca voi avea un cuvant de spus si in ceea ce priveste designul site-ului (click aici). Un alt lucru misto o sa fie articolele pe care le vom scrie, si care vor reproduce intr-o masura destul de mare cunostintele pe care le-am acumulat la materia asta. Voi scrie si in romana si in engleza - sa fie usor de inteles universal :D.

Cum am inceput.

Voi fi prima fata din echipa care sparge gheata...nu, nu asa

Ati aflat deja pana acum cum am ajuns noi 4 studenti sa scriem un blog. Sa continuam frumoasa istorioara cu glorioase intalniri in laboratoarele facultatii sau la iarba verde cu privire mirifica spre rectorat. Prima intalnire a noastra a avut ca scop realizarea de brainstorming pentru cea mai buna solutie de a aborda acest proiect. A decurs sub soarele de toamna pentru ca desi ni s-au incins creierele de atatea idei nu au reusit sa ne tina si de cald. Cu toate ca au fost puse la punct cateva idei de baza, am realizat ca metoda ideala de a discuta este "pe viu". Deci ne-am furisat frumos intr-un laborator pentru a dezbate hostingul, designul siturilor cat si pentru a face pe scurt impartirea unor taskuri...to be continued :D

De ce interfete4web?

Pentru orice organizatie, numele are o valoare simbolica: trebuie sa o reprezinte in totalitate si atat din punct de vedere interior ( sa caracterizeze modul de a privi lucrurile care face organizatia sa functioneze) si exterior ( sa descrie cat mai bine modul de adresare catre clienti).

Ne-am ales numele de interfete4web in primul rand datorita sonoritatii bivalente a cifrei 4, care, in englez sugereaza numarul 4, care caracterizeaza echipa ca unitate cu un singur scop. Sintem patru oameni foarte hotarati sa intrecem rapid celelate siteuri care s-au ridicat, ca ciupercile dupa ploaie, unele inintea noastra, altele dupa. Cu acest lucru se va ocupa strategia noastra, care dispune de doua arme secrete (veti afla totusi despre ele, la momentul potrivit, so stay tuned! ). Aceasta este semnificatia interna a numelui. Dar cea externa?

A doua semnificatie a cifrei 4 este, prin sonoritatea similara cu a cuvantului "for" in engleza, semnul ca ceea ce vom face noi este targetat 100% pe web. Interfetele realizate de noi nu sunt orice fel de interfete, care ar putea aparea la o aplicatie stand alone de exemplu, ci permit o interactiune complexa, specifica aplicatiilro web, in special celor web 2.0. Vom invata alaturi de voi tehnologiile care ne ajuta sa realizam acest lucru si ne vom chinui mintea pentru a gasi cele mai naturale interactiuni, dincolo de orice tehnologie. Vom realiza interfete pentru web!

Unii din colegii nostri au ales varianta unui nume de domeniu cumparat. Noi am considerat acest lucru impotriva regulilor de fair play, deoarece , in definitiv, acest proiect este la baza o tema pentru facultate si nu ar trebui sa implice alte costuri suplimentare, care sa ofere un avantaj suplimentar, pe care ceilalti sa nu il poata compensa prin munca si sau inteligenta. Practic, acest lucru ne o fera linistea ca am jucat corect. In acelasi timp, privesc competitia cu alte echipe care au acest avantaj, ca o provocare pentru utilizarea unor tehnici cat mai inventive,dar corecte pentru a le prinde din urma.

Eu sunt sigur ca vom reusi; dupa ce incercam fiecare tehnica , vom posta aici rezultatele obtinute, ca sa poata fi sursa de inspiratie si pentru alte echipe, asa ca aveti pentru ce en vizita, chair daca sunteti "concurenta" ;)

Hello World

Ca orice programator, la inceput trebuie sa scriu un Hello World, nu se poate altfel. Totusi, ce urmeaza dupa e mai putin standard si imi e putin greu scriu (Ca orice inceput, si primul post ep blog e greu :) ), but here goes.

Fiind primul post pe blog, trebuie sa ma prezint. Numele meu este Dragos si fac parte din echipa Interfete4Web, echipa care se va ocupa de acest blog si de siteul corespunzator. Din echipa fac parte, in afara de mine, Alina, Stefan si Maria (in ordinea cronologica a apartenentei la echipa).

Va voi spune cum am ajuns noi, studenti automaticieni, faimosi pentru lipsa de comunicativitate, sa ne facem blog...

La cursul de Interfete Evoluate, din cadrul facultatii de Automatica si Calculatoare, din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, trebuie realizat un proiect pe echipe; in cadrul acestui proiect studentii trebuie sa isi imagineze ca realizeaza siteul si blogul unui startup care "vinde" produse informatice legate de interfetele web.


Cum sunt zeci de echipe care an de an realizeaza acelasi gen de proiect, noi vom incerca sa facem lucrurile diferit. Cum anume? Veti vedea cat de curand.