Interfete 4 Web - Carcoteala zilnica despre interfete web: Firefox 3.1 beta 2 si utilizabilitatea

Firefox 3.1 beta 2 si utilizabilitatea

Un principiu important de respectat pentru a crea interfete (nu neaparat web) mai utilizabile este ca acestea ar trebui sa isi faca treaba cu cat mai putine operatii din partea utilizatorului. Cel mai la indemana contor pentru operatiile din aprtea utilziatorului este numarul de clickuri.

Voi da un exemplu scurt si revelator, zic eu: instalarea Mozilla Firefox. De ceva vreme, developerii se chinuie sa o faca din ce in ce mai usoara, deoarece pentru un broswer web, al carui target este format nu numai din specialisti, instalarea poate fi o problema pentru multi potentiali utilizatori.

Astfel, de la versiunea 3.1 beta 2, publicata acum cateva ore, instalarea va cere doar 3 clickuri (pentru setarile tipice). S-a reusit aceasta performanta prin eliminarea ferestrei de acceptare EULA, care a a fost mutata undeva in about:rights. Nu imi este foarte clar cat de legala e treaba aceasta (cum sa stie userul daca sa instaleze sau nu aplicatia, daca poate citi conditiile instalarii doar dupa ce o instaleaza?) , dar mi se pare o schimbare binevenita din punctul de vedere al utilizabilitatii.

Contrastand asta cu programul de instalare pentru alte aplicatii cu target aproape tot atat de mare, gen Yahoo Messenger, si tinand cont si de ultimile facilitati introduse in Firefox 3 (gen awesomebar) devine evidenta preocuparea celor de la Mozilla pentru utilizabilitatea browserului lor.

Way to go, Mozilla!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu