Interfete 4 Web - Carcoteala zilnica despre interfete web: Ce sunt Interfetele Web de fapt?

Ce sunt Interfetele Web de fapt?

Noi tot vorbim aici despre interfete web. S-ar putea totusi ca subiecte cum este de ce nu e Mircea Badea programator sa atraga un interes mai mare din partea persoanelor care navigheaza in mod uzual pe internet. Astfel, la aproape 2 saptamani de la crearea acestui blog, m-am gandit sa dau o definitie a acestor interfete web pe care sa o inteleaga si orice persoana fara studii de specialitate in IT. O sa explic in ce fel acestea sunt responsabile de atragerea si pastrarea utilizatorilor unui site.
O interfata web inseamna aspectul unui site, functionalitatea acelui site si modul cum aceste 2 caracteristici interactioneaza intre ele.
Cu alte cuvinte, atunci cand intri pe un site web, in principal stii cu ce se ocupa acel site si cam ce ai vrea sa gasesti in el. Tot ceea ce vrei acum este sa gasesti cat mai repede lucrul pe care il cauti. Totodata, ai vrea sa nu iti oboseasca ochii cat timp stai pe site-ul respectiv.
Probabil ca cele mai vizitate site-uri web, dat fiind faptul ca ele sunt setate implicit ca pagini "Home" de browserele web, sunt Yahoo, MSN si Google .
Se pot lesne observa culorile predominante in aceste site-uri: albastru si alb. Este un lucru stiut ca aceste 2 culori sunt cele mai relaxante pentru ochiul uman. Astfel, nu obosesti daca petreci mai mult timp pe oricare din aceste site-uri. Functionalitatea acestor site-uri este insa diferita.
  • Google isi atinge cel mai bine scopul propus, anume acela de motor exclusiv de cautare. Intri pe site, vezi un unic loc unde poti scrie cuvinte, propozitii si dupa ce dai Enter iti apar rezultatele cautarii tale - 10 pe pagina, ca sa nu te plictisesti de cautat si in principal cam gasesti ce te intereseaza in primele 10.
  • Yahoo iar se achita de angajamente suficient de bine. Fiind numele cel mai legat de casute de email, pe prima pagina vezi rapid un buton pe care scrie mare Mail si care te duce in pagina de logare la contul tau. Un alt serviciu des folosit de cei care stau pe Yahoo este Weather (Vremea), cu un buton din nou foarte vizibil in dreapta si nu foarte sus. Functionalitatea de motor de cautare nu prea mai e folosita deloc, dar e vizibila nu prea sus si in centru - usor de gasit.
  • MSN insa nu prea se achita de sarcini. Unii oameni au emailul pe Hotmail (emailul Microsoft), insa link-ul catre acesta e pozitionat super prost, in stanga sus. Vremea are insa un acces mult mai facil, se vede un soare frumos (sau nor, dupa caz) in dreapta sus, si la click de mouse te duce in pagina unde poti afla detaliile vremii din orasul tau. Se stie ca si Microsoft a dus o munca asidua pentru a deveni un motor bun de cautare, se vede bara de Search pe pagina MSN, dar cu toate acestea lumea s-a cam obisnuit cu google, care da de fapt si rezultate mai relevante la cautari.
In ceea ce ma priveste, prima data ma uit dupa link-uri catre weather/mail cand intru pe Yahoo/MSN, de asta le-am si descris. Altfel, au mereu pe prima pagina "articole de actualitate" care nu ma atrag deloc si o gramada de linkuri care pot cauza dureri de ochi numai daca stai sa vezi unde duce fiecare.
O sa mai continui discutia relativ la usurinta in utilizare a site-urilor in post-urile mele viitoare, dar acum e momentul sa ma opresc, fiindca o caracteristica a post-urilor de pe blog-uri este ca ele trebuie sa fie scurte si la obiect.

2 comentarii:

  1. Am vazut ca oferiti foarte multe link-uri interesante in partea de jos a site-ului. M-ar interesa un link despre marirea penisului, cu cel putin 5 cm. Ma puteti ajuta? Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  2. acum si tu, esti rautacios :P. avand in vedere ca avem nevoie de un loc fruntas pe google, si asta intr-un timp scurt, sunt unele sacrificii (ca reclame nelegate de tema site-ului) pe care am fost dispus sa le fac :D.
    in alta ordine de idei, daca chiar te intereseaza o dotare superioara si nu primesti suficiente mesaje de spam zilnic, ne poti lasa adresa ta de email si vom incerca sa te ajutam :)).

    RăspundețiȘtergere