Interfete 4 Web - Carcoteala zilnica despre interfete web: CTTE - modelarea interactiunii cu utilizatorul a aplicatiei web

CTTE - modelarea interactiunii cu utilizatorul a aplicatiei web

CTTE este un editor pentru descrierea intrefetelor cu modelul orientat pe sarcini Concurrent Task Tree. Modelul CTT este o notatie utilizata pentru descrierea aspectelor fuctionale ale aplicatiilor interactive complexe.




Task-urile (sarcinile) se impart in urmatoarele categorii:
Abstract:
User:
Application:
Interaction:
Cooperation:

Relatiile dintre task-uri se definesc prin restictiile temporale. Cele mai des utilizate sunt:

Concurrent: T1 ||| T2
Enabling: T1 >> T2
Choice: T1 [] T2
Disabling: T1 [> T2

Pentru a intelege mai bine aceste notatii voi explica urmatorul exemplu:


Abstract este notatia folosita pentru task-utile complexe ce vor avea subordonate celalalte tipuri de task-uri. In cazul nostru taskul realizat de un Customer este un task complex ce va fi compus din alte taskuri: Inserarea Datelor, Editarea datelor, Terminarea Operatiilor.

Introducerea datelor este un task Interaction, adica utilizatorul va interactiona cu aplicatia in acest task.
Relatia dintre taskurile de Introducere si Editare este Enabling, deoarece task-ul de Editare va fi activat doar dupa ce au fost introduse datele (nu poti edita ceva ce nu exista)

Editarea datelor este de asemenea un task Abstract compus din mai multe task-uri Interaction. Ca si in cazul de mai sus, deobicei se pot edita mai multe campuri iar ordinea in care acestea sunt completate nu conteaza. De aceea relatia dintre task-urile Interaction de completare a campurilor de date este Concurrent

Pentru a explica si task-ul de tip User, consideram task-ul Abstract Manage Existing Drafts din exemplu. Presupunem ca utilizatorul a completat un formular de mai multe ori si are mai multe variante ale datelor ce trebuie prelucrate mai departe. Task-ul Analyze Existing Drafts de tip User este unul cognitiv adica utilizatorul trebuie sa ia o decizie pe care aplicatia nu o poate lua, aceea de a alege o varianta de formular. Dupa ce utilizatorul a luat o decizie va interactiona cu aplicatia si va transforma datele. Deoarce in timp ce datele sunt transformate nu se poate modifica varianta de formular ce contine datele relatia dintre aceste doua taskuri este Disabling adica task-ul de alegere Analyze Existing Drafts va fi dezactivat.

Pentru transformarea datelor utilizatorul ale de ales intre doua task-uri Convert Drafts into Orders sau Convert Drafts into Quatations. Deoarece numai unul dintre aceste task-uri poate fi activat, realtia dintre cele doua task-uri este Choice.

Inca un exemplu de relatie de tip Disabling este cea intre task-ul Editing Operation si Closing Operation. Task-ul Closing Operation va fi activat doar cand s-au efectuat toate modificarile si task-ul Editing va fi dezactivat (nu se mai pot edita datele in timp ce se desfasoara operatiile de finalizare gen Salvare).

Mai jos am descris cateva detalii despre utilizarea editorului CTTE:

-Pentru a adauga un nou Task se selecteaza Task-ul parinte si se da click pe icon-ul corespunzator tipului de task
-Pentru a adauga un subtask se selecteaza Task-ul parinte sau frate si se apasa pe sau pe
-Pentru a adauga o relatie se selecteaza unul dintre tasl-uri si se da click pe iconul ce reprezinta relatia (de exemplu pe [])
-Dupa ce s-a terminat construirea arborelui se face verificarea constructiei apasand pe
-Mai departe se vor testa diferite scenarii de utilizare a aplicatiei selectand din Tools, Reachability Analysis. Se da click pe task-ul de pornire, se confirma alegerea, se procedeaza la fel si pentru taskul de sfarsit si task-ul intermediar (daca e cazul) apoi se da click pe Calculate. Tool-ul va calcula o succesiune de task-uri pe care utilizatorul le poate activa pentru a ajunge de la task-ul de inceput la cel de sfarsit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu