Interfete 4 Web - Carcoteala zilnica despre interfete web: Functionalitatea si usurinta in utilizare a site-urilor

Functionalitatea si usurinta in utilizare a site-urilor

Avand in vedere ca imi place sa fiu mereu la curent cu ultimele aparitii, in special cu inovatiile in materie de componente hardware, voi vorbi pe scurt despre interfetele web ale site-urilor NVIDIA, Intel si AMD.
  • NVIDIA probabil ca isi atinge cel mai bine rolul de site tehnic, usor de utilizat, si cu suficiente resurse la dispozitia utilizatorului, atat a pasionatului de placi video, cat si a profesionistului sau a pasionatului de programare. Bara de meniuri este ideala, plasata orizontal, central si nu extrem de sus. Cand trecem cu mouse-ul peste meniuri, ni se deschide cate un submeniu vertical, ale carui optiuni sunt legate de numele meniului (adica nu gasesti drivere in meniul de produse). In general, indiferent ce optiune de submeniu se alege, navigarea este foarte bine "orientata obiect" - totul e usor accesibil.
  • AMD vad ca a facut progrese vizibile fata de ultima data cand am accesat site-ul (nu sunt fan, deci il accesez probabil o data la 2 luni). Aici, spre deosebire de NVIDIA, vedem atat meniuri, cat si submeniuri orizontale. Bara de meniu este ceva mai sus decat la nvidia, personal nu o agreez atat de sus (chiar si o diferenta de 1-2 cm se simte aici). Cuvantul de ordine pentru site-ul asta este aerisit. Culorile sunt foarte relaxante, problema e atunci cand vrei sa si citesti informatii de pe site si cand combinatia scris verde pe alb un e chiar usor de parcurs. Meniurile nu sunt iar atat de intuitive ca la NVIDIA.
  • Intel din pacate ma dezamageste in ce priveste aspectul site-ului (desi sunt no. 1 fan al procesoarelor produse de ei). Prima pagina e mult prea simpla, cele 3 tab-uri (Work, Play, About Intel) parca sunt prea jos. Si au submeniuri animate, obositoare. Ca sa ajung sa verific ce procesoare se mai gasesc pe piata, trebuie sa merg la Work->Products (poate ca Play->Products ar fi fost mai indicat - sau sa scoata de tot prima pagina animata :| ). Odata ajuns la products, nu gasesc imediat un tab, meniu, orice, care sa ma duca la ultimele familii de procesoare, in schimb mi se ofera foarte vizibil oportunitatea sa invat despre ultimele lor tehnologii. Abia fix in centrul paginii, totusi foarte greu observabile sunt optiunile de gasire ale procesoarelor. Dupa ce dau click aici, mai am inca 2 click-uri de dat pana sa gasesc lucrurile care ma intereseaza - obositor si neatractiv in concluzie, am ajuns sa verific site-ul emag ca sa vad ce mai e nou. Stiu ca prin anul 2 de facultate aveam nevoie sa invat instructiunile in limbaj de asamblare ale procesoarelor Intel, care se gaseau intr-o versiune frumos explicata la ei pe site - a fost o misiune imposibila sa gasesc documentul pe care il cautam, probabil ca nici Tom Cruise nu ar putea vreodata sa o indeplineasca (a se observa ca nu sunt fan :D). Site-ul a ramas la fel de greu de navigat ca si acum 3 ani.
In post-ul viitor vorbesc despre alte designuri de bloguri (autohtone si neconcurente). Stay tuned.

Un comentariu:

  1. foarte interesant articolul si mai imi place si faptul ca e bine structurat :)

    monica

    RăspundețiȘtergere